Stad + Groen advertorial - ‘Het toepassen van onkruiddoek past goed in het nieuwe beheren’

DuPont™ Plantex® Platinium weert de meest invasieve planten, zonder bodemleven te verstoren

Invasieve exoten als de Japanse duizendknoop en de berenklauw vormen een steeds grotere bedreiging voor inheemse plantensoorten. Deze, maar ook de meer ‘dagelijkse’ ongewenste planten kunnen een doorn in het oog zijn voor de beheerder. Regelgeving rond chemie vraagt om andere beheersmaatregelen. RootBarrier B.V. introduceerde daarom onlangs het onkruiddoek Plantex® Platinium, dat inzetbaar is tegen de meest agressieve planten.

Plantex® Platinium maakt deel uit van de ‘Plantexfamilie’ binnen het aanbod van fabrikant DuPont. De Gold-versie is al effectief in het tegenhouden van bijvoorbeeld heermoes (Equisetum arvense), de ‘zwaardere’ variant Platinium kan zelfs de meest invasieve planten aan, zoals de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica). Plantex® Platinium, gemaakt van het polymeer polypropyleen, is een geotextiel dat lucht- en waterdoorlaatbaar is en voedingsstoffen doorlaat, waardoor het geen invloed heeft op de groeiomstandigheden van de andere planten. Bovendien geeft het product geen stoffen af die schadelijk zijn voor het milieu. Onafgedekt heeft het onkruiddoek een levensduur van acht jaar, bij volledige afdekking maar liefst 35 jaar, waarbij het al die tijd zijn functie behoudt.

Chemievrij beheer
Het product bespaart daarmee uiteindelijk niet alleen tijd, maar is ook uitermate geschikt voor het ‘nieuwe beheren’. ‘Bestrijding met glyfosaat zou de meest efficiënte methode zijn tegen duizendknoop’, vertelt Ronald Zweers van RootBarrier, verwijzend naar een artikel over de plant in de vorige editie van dit vakblad. ‘Los van de vraag of chemie de meest effectieve methode is, druist het gebruik hiervan in tegen de wens van Europa. Ik heb het idee dat we in Nederland nodeloos blijven hangen in het idee dat chemie de beste aanpak is. Er is maar één richting, namelijk dat we hier van af moeten.’ Het afdekken van de bodem is inderdaad wat arbeidsintensiever dan bijvoorbeeld chemie, stelt Zweers, maar past goed in de nieuwe koers die de EU wil varen en sluit aan bij het sterk toegenomen milieubewustzijn in de maatschappij.

Met Platinium Pro en Gold, onkruiddoeken die al langer in de handel zijn, worden bovendien goede resultaten behaald. Onkruiddoek is toepasbaar op plekken buiten verhardingen die lastig te bereiken zijn met onkruidbestrijdingsmachines en is eenvoudig te installeren. Het afvoeren van grond is bij de meeste invasieven ongewenst, omdat zo de zaden van de planten verspreid worden. Met Plantex® Platinium is dit niet nodig; de bestaande grond wordt omgewoeld, platgestampt en afgedekt. Er hoeft bovendien geen rekening te worden gehouden met drainage of hydraulische drukverschillen, en dankzij de diverse beschikbare groottes kan Plantex® Platinium aangelegd worden zónder meer overlap tussen de verschillende banen dan noodzakelijk is. Plantex® Platinium is bestand tegen degradatie door zonlicht. Daardoor is het ook geschikt voor toepassing bij zonnecollectoren. Hier voorkomt het product dat de zonlichtinval belemmerd wordt door schaduw van planten en vermindert het de onderhoudsbehoefte van dergelijke locaties.

Uitgebreide testen
Plantex® Platinium is zo ‘vers van de pers’ dat er in Nederland nog geen beheerders zijn die het product hebben toegepast, al zouden de eerste geïnteresseerden zich al gemeld hebben. RootBarrier verwacht dat het product net zo succesvol zal worden als zijn broertjes Plantex® Pro en Plantex® Gold, die zeer effectief blijken in het tegenhouden van onkruid. In de twee jaar voor de introductie werd Plantex® Platinium uitgebreid getest door producent DuPont™ , die al zijn producten ontwikkelt op basis van wetenschappelijk onderzoek, om te kunnen garanderen dat het doek onkruid volledig tegenhoudt. In aanvulling op deze resultaten bekijkt RootBarrier op een groot ingepakt perceel van 500 m² specifiek naar de naadverbindingen aan de zijden van de onkruiddoeken, om te onderzoeken wat het meest invasieve onkruid op deze plekken doet. Met deze kennis kan onder meer de mate van overlap tussen de verschillende banen worden bepaald, om ervoor te zorgen dat onkruid als de Japanse duizendknoop ook aan de randen van het doek tegengehouden wordt. De resultaten worden maandelijks en over een langere periode in de gaten gehouden. Veel exoten, zoals de woekerende duizendknoop, zijn moeilijk uit te roeien. Daarom hebben Dupont en RootBarrier samen een volledige oplossing ontwikkeld tegen de overlast van invasieve planten: Plantex® Platinium voor bovengrondse beheersing van de plant, RootBarrier-wortelweringsscherm voor het insluiten van de wortel en de wortelstok, een gedetailleerde installatiehandleiding en een systeem voor een perfecte aansluiting van aangrenzende delen om ze ondoordringbaar te maken voor wortels. Bij gebruik van al deze producten en richtlijnen tezamen kunnen invasieve planten effectief worden bestreden.

Wilt u het originele artikel lezen? Klik dan hier. 

- wortelgeleiding: innovatief product voor opvang worteldruk

Oktober 2017

RootBarrier® RollRib®: een innovatief product om worteldruk op te vangen.

- Dag van de Openbare Ruimte 2017

September 2017

Op 27-28 september 2017 vindt de beurs "de Dag van de Openbare Ruimte" plaats. Hét totaal-evenement voor ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer van openbare ruimte.

- Onkruidwering: Platinium® in Fürholzen

September 2017

Snelwegparkeerplaats A9 Fürholzen (Oost, Duitsland)

- De nieuwe producten van RootBarrier B.V.

September 2017

Tijdens de Dag van de Openbare Ruimte zullen wij onze nieuwste producten introduceren: de RootBarrier® RollRib en de DuPont™ Plantex® RootProtector. Bezoek ons daarom op standnummer 4.2.05.

- Wortelweringsfrees: RootBarrier® 360 te Breskens

Augustus 2017

Machinale inbouw RootBarrier® 360 op begraafplaats te Breskens

- Wortelweringsfrees: RootBarrier® 360 te Leeuwarden

Juli 2017

Machinale inbouw RootBarrier® 360 aan de Dokkumertrekvaart te Leeuwarden

- Grondstabilisatie: GroundGrid® in Soest

Juli 2017

Inbouw DuPont™ Plantex® GroundGrid® in particuliere tuin in Soest

- Wortelgeleiding: RootPanels® Rib te Assen

Mei 2017

Voorkomt beschadiging door wortels in stedelijke locaties en garandeert de stabiliteit van bomen.

- Onkruidwering: BioCovers® in Nijkerk

April 2017

Biodegradeerbaar én composteerbaar